Practici streetfishing-ul sau te bate gândul? Eu îl practic de ceva timp și îmi place foarte mult. Pe lângă multe alte lucruri pe care le-am învățat îți pot spune un lucru sigur: dacă te plimbi prin oraș cu undița în mână – chiar dacă prin orașul tău trece un rău – îți garantez că vei atrage atenția! Vei simți ochii trecătorilor întrebându-se dacă nu cumva te-ai rătăcit sau ai nevoie de ajutor specializat. În mod obișnuit, se crede că pescarii se ascund în cotloanele mediului rural pentru a nu fi văzuți niciodată de orășeni, dar în ultimii ani lucrurile s-au schimbat considerabil.
Având în vedere că populația migrează din ce în ce mai mult dinspre mediul rural înspre centrele urbane, peisajul se transformă semnificativ. Această evoluție a făcut ca streetfishing-ul …sau “pescuitul urban”… să devină din ce în ce mai popular datorită ușurinței cu care poate fi practicat.
O situație mai puțin întâlnită în România însă foarte comună pentru orașele bine dezvoltate din vest, este aceea că multe din acestea se bazau pe rețelele de canale și râuri pentru transportarea mărfurilor dinspre porturi spre fabrici și localități din amonte. Cu trecerea timpului, însă, tot mai multe din industriile care foloseau aceste rețele hidrografice navigabile au intrat în declin, lăsând apele netulburate zeci de ani.
În multe orașe europene, zonele din imediata vecinătate a râurilor și canalelor folosite odată aproape exclusiv pentru transport, au devenit acum spații comerciale, alei pietonale, parcuri, spații pentru terase și restaurante. Acest lucru a făcut 2 lucruri: apele au fost din ce în ce mai puțin folosite în scop comercial iar oamenii au ajuns să petreacă mai mult timp în proximitatea malurilor, fiind îmbiați tot mai mult să le pescuiască.
Deși este de la sine înțeles că apele urbane sunt și adevărate capcane pentru pescari datorită obiectelor care ajung, în timp, pe fundul lor, acestea au oferit mediul prielnic înmulțirii peștilor.
Avantajele streetfishing-ului
Deși nu este pentru toată lumea, streetfishingul oferă multe beneficii orășenilor iubitori de natură și aventură. De exemplu, e foarte ușor să găsești o gustare rapidă în timp ce ești în mișcare și, indiferent de situație, ești aproape de casă, serviciu și confortul obișnuit. Pentru pescarii care stau prost cu timpul sau nu se pot deplasa pe distanțe mari, orașul este, de asemenea, o zonă perfectă oferindu-le posibilitatea de a face popasuri pe marginea apei și a se relaxa la o partidă de pescuit. Nu mai vorbim de proximitatea magazinelor de pescari la care poți merge dacă constați că îți lipsește ceva.
Un alt avantaj al streetfishingului este acela că poate fi practicat cu mai multă ușurință și pe timpul nopții. Noaptea, orașele traversate de râuri și porturile, rămân vii, luminate suficient încât să ofere posibilitatea pescarilor de oraș să își încerce norocul…sau măiestria.
Tot la avantajele streetfishingului se încadrează și faptul că acest stil de pescuit – și aici ne referim strict la pescuitul la răpitor – este unul cât se poate de curat. Da, îl poți practica și în haine de stradă fără să te murdărești. Poți opta pentru echipament de finețe, ultra-light, lansete extensibile, ușor de transportat și genți de tip sling bag în care să porți exact atâtea năluci câte ai nevoie, un minciog de mici dimensiuni și nimic mai mult.
Un bonus aici ar fi șansa permanentă pe care o oferă streetfishing-ul de a prinde chiar în oraș pești la fel de mari ca în sălbăticie, adevărați monștri care sălășluiesc chiar sub nasul nostru, al tuturor. Acest lucru adaugă o doză semnificativă de adrenalină și anticipare, lucruri cu care pescarii de răpitor – și nu numai – sunt atât de obișnuiți.
Dezavantajele streetfishing-ului
Principalul dezavantaj al acestui tip de pescuit modern este că nu te ajută să te cufunzi în natură, să te deconectezi de forfota orașului bucurându-te cu adevărat de liniștea naturii. Am putea spune că e un pescuit instant, care îți oferă avantajul rapidității în detrimentul experimentării complete a naturii.
Mai mult, în anumite situații, prezența altor oameni, trecători curioși care se abat din drum pentru a vedea dacă prinzi sau nu pește, poate fi un lucru mai puțin plăcut. De regulă, atunci când mergem la pescuit nu prea vrem să discutăm cu nimeni, nu vrem să fim întrerupți pentru a da explicații sau a face conversatie.
În final, trebuie să spun că e o bucurie să văd tot mai mulți tineri care practică organizat streetfishing-ul în orașele din România unde există acces direct la râuri sau lacuri. Îi încurajăm să practice pescuitul catch&release responsabil și să de un exemplu cât mai bun celor care se vor molipsi de la ei.
Comments