Nu am multe de povestit dar poate vrei să știi cu ce năluci am prins eu clean mare vara asta. Am mai vorbit despre voblerele pentru clean AICI, unde am făcut un tabel cu nălucile cele mai populare pentru fiecare specie. (Între noi fie vorba, e un tabel care te ajută când ești la început și nu știi cu ce se mănâncă lucrurile.)
Imediat după încheierea prohibiției am ieșit la pescuit țintit după avat și clean. Nu că nu m-aș fi bucurat să am și alte specii de pești răpitori în vizor însă în zona în care activez aceste două specii sunt cel mai ușor de localizat și prins.
Surpriza acestui sezon de pescuit la răpitor
M-am pregătit să merg la concursul de Street Fishing din Timișoara. Am pregătit echipamentul de pescuit, minciogul (obligatoriu de 2 m, că da, e malul înalt), am plătit taxa și am așteptat marea zi. Din nefericire însă, din motive serioase, am fost nevoit să anulez ieșirea și să mă mulțumesc cu o ieșire scurtă, dis-de-dimineață, pe Mureș.
Așadar, prima partidă demnă de luat în considerare a fost o partidă neașteptată, cum au fost și rezultatele.
Locația: undeva pe râul Mureș, în amonte de Arad, pe un prundiș superb.
Peștele răpitor țintă: cleanul.
Momentul: o dimineață de iunie, foarte devreme.
Primii cleni punctabili pe care i-am prins s-au trezit și ei cu noaptea-n cap, pe la 6 dimineața. Noi am ajuns pe malul râului, după 5, aproape pe întuneric…și răcoare.
Surpriza n-a fost că erau clenii treji la așa oră, ci că n-au reacționat la voblerele Lucky John Haira, Kenart și Rașpala pe care le aveam în dotare ci tocmai la rotative – știți voi, chestiile alea care îți răsucesc firul și în final îi fac freză mulinetei.
În acest caz, lingurițe axte/rotative de la Berti Lures, aurii și argintii.
Am ales să fie ușoare ca să nu evolueze nici prea jos dar n-am vrut să fie prea ușoare să evolueze prea aproape de pelicula apei.
Tactica pescuitului la clean…speriat.
Toată lumea știe că specia asta de pește răpitor e din cale-afară de fricoasă. Și cu atât mai mult atunci când pescarii intră în apă până deasupra genunchilor, așa cum am făcut noi.
Nicio problemă, dacă poți lansa departe. Și dacă nu poți lansa departe, te folosești de curentul relativ puternic pentru a câștiga teren.
Mi-am dat seama că, odată ce ne-au simțit prezenta, clenii s-au îndepărtat. Așa că am lăsat rotativele să fie purtate de curent până la 20-30 m în aval apoi le-am recuperat constant. Am încercat inițial să le recuperez mai repede, însă făre rezultate. Imediat ce am domolit viteza și am ridicat vârful lansetei (ceea ce înseamnă că am ridicat rotativa mai la suprafață) au început să vină atacurile și să intre clenii, unul după altul….de parcă stăteau la coadă, ca la teleski.
Rotativa norocoasă: LINGURITA ROTATIVA BERTI AXAT, NR.2, 5G, GOLD
Clenii mari și echipamentul de spinning ultra-light.
Clenii babani intrați pe echipament ultra-light sunt de senzație! Atacurile, înțepăturile și vibrațiile transmise nu se compară cu altceva. Recomand oricărui pescar de răpitor să se echipeze urgent cu un echipament de clean – o lansetă și o mulinetă din gama UL, fir textil sau monofilament subțire, voblere și rotative de clean cât încap (că trebuie să testeze mai multe variante pe zona lui) și să dea de urma clenilor. Se va distra copios.
Încă două voblere câștigătoare la clean
Rapala-maniacii o să se supere că îl bag la categoria asta, însă pe locul 2 în acest sezon de pescuit la răpitor, pentru mine, deocamdată, e un vobler Rapala CDR, de 5,5 cm, 5 g, culoare GDVR.
Cam în aceleași condiții ca partida de care vorbesc mai sus, în condițiile în care am pierdut rotativa Berti, am înșfăcat voblerul ăsta și am procedat cu el la fel: lanseuri lungi, recuperări lente. Nimic! Am grăbit pasul. Odată trecut la recuperări rapide, voblerul ăsta a arătat că știe să danseze exact cum cântă clenii. Au intrat 2 cleni punctabili, peste 25 cm fiecare, aproximativ în același perimetru.
Într-o altă partidă scurtă, pe Crișul Alb, am prins 2 clenuți la Lucky John Haira Tiny Shallow Pilot 33F, culoare 406, un vobler floating de 3,3 cm și 4g. E un vobler cu care am prins, pe Crișul Negru, chiar și avat însă trebuie să spun că evoluează bine doar în curent slab spre deloc. Nu e un vobler pentru ape repezi. Dar dacă îl potrivești cu condițiile din teren, s-ar putea să-ți aducă, și el, rezultate foarte bune.
Toți clenii pe care i-am prins, i-am pozat și i-am eliberat în condiții umane, așa cum vă recomand să faceți și voi de fiecare dată. Oricum clenii nu sunt prea buni de prăjit și prinsul și eliberatul lor sunt mult mai satisfacatare decât mâncatul lor…credeți-mă.
În concluzie, cred că e bine să iei în considerare cu ce năluci am prins eu clean mare vara asta dar să fii pregătit să fii luat prin surprindere de acest pește răpitor…plin de surprize.
Tu cu ce năluci ai prins clean (mare) vara asta? Lasă-mi un comentariu.
Comments