Salutare tuturor pasionaților de pescuit la răpitor! Astăzi ne propunem să sintetizăm tot ceea ce trebuie să știi atunci când alegi firul textil pentru spinning.
Dacă ești pasionat de spinning, cu siguranță te bucuri deja de performanțele uimitoare ale firelor textile! Ele sunt cea mai bună opțiune când vine vorba de caracteristicile necesare acestui tip de pescuit.
Ca începător, probabil ți-ai pus problema cum alegi cel mai bun fir textil pentru abordarea diferitelor specii pe care le țintești în zona ta.
Ai urmărit câteva materiale video și ai ajuns la concluzia că cele mai scumpe fire textile sunt și cele mai bune. Așa o fi! Însă cum ai putea ști, mai exact, care sunt acele caracteristici de care ar trebui să ții cont atunci când îți echipezi mulinetele de spinning în așa fel încât să păstrezi un echilibru bun între frecvența ieșirilor tale pe apă, performanțele firului și costuri?
În acest articol ne propunem să răspundem exact la această întrebare: Cum să alegi firul textil în funcție de stilul tău de pescuit la răpitor?
Pescarii experimentați își dezvoltă propriul gust în alegerea celor mai bune fire textile și au tendința să se fixeze pe un anume brand pe care au avut ocazia să-l testeze în decursul timpului.
Încă un lucru: pentru că cei mai mulți pescari de răpitor din România pescuiesc pe ape dulci, vom vorbi strict de pescuitul pe acest gen de ape.
Acum să trecem la treabă.
Când vine vorba de alegerea firului textil pentru spinning, cei mai importanți parametri pe care trebuie să te concentrezi sunt:
tipurile de fire textile
diametrul firelor textile
rezistența firelor textile
elasticitatea firelor textile
culoarea firelor textile
Acești parametri ar trebui să fie ajustați în funcție de stilul tău de pescuit.
Tipuri de fire textile pentru pescuitul la răpitor
Cele mai comune tipuri de fire textile pentru pescuitul la răpitor sunt cele împletite în patru și opt fire (X4 / X8), deși în ultima vreme au intrat puternic în circuit și firele împletite în doisprezece (X12).
E important de știut că anatomia firului textil pentru spinning influențează TOȚI ceilalți parametri, în special… forma profilului, rezistența la abraziune, distanța de aruncare și finețea rulajului.
În general, împletiturile de 4 fire au un profil mai slab, elipsoidal, sunt mai aspre și mai zgomotoase și au o distanță de lansare mai mică, dar o rezistență mai bună la abraziune, sunt mai ușor de înnodat și, de obicei, sunt mult mai accesibile ca preț.
Pe de altă parte, firul de pescuit împletit de 8 fire (sau mai multe) are, de obicei, un profil rotund, aproape perfect, o evoluție fină și silențioasă, o capacitate de aruncare remarcabilă. Minusul lor este că sunt ceva mai sensibile la abraziune (ex: în contact cu crengi, pietre și alte obiecte dure).
Important: împletiturile de 8 fire dau tot ce au mai bun atunci când folosești nodurile de pescuit care sunt recomandate de obicei de producătorii de fire textile.
Învelișul/finisajul exterior al firului textil (coat-ul)
Încă un detaliu pe care ar trebui să îl verifici este compoziția învelișului exterior al firului textil. Mai mult finisaj exterior înseamnă mai puține performanțe de lansare și mai puțină netezime, dar mai multă rezistență la abraziune. Așadar, dacă terenul pe care pescuiești este mai accidentat, vei avea nevoie de un fir cu un înveliș mai rezistent. Teoretic găsești aceste specificații tehnice la fiecare tip de fir sau le poți căuta pe site-urile producătorilor.
Diametrul și rezistența firului textil pentru pescuitul răpitorului
Rezistența firului textil este principalul parametru pe care pescarii îl iau în considerare. Dacă un fir monofilament cu un diametru de 0,2-0,25 mm poate rezista la o sarcină de aproximativ 3 kg, atunci un fir textil similar va rezista până la 6 kg.
Totuși, e posibil ca valoarea indicată pe etichetă să nu corespundă rezistenței reale. De ce? Pentru că, de exemplu, producătorii japonezi calculează sarcina de rupere a unui fir de pescuit ca fiind suma sarcinilor de rupere ale firelor care îl compun, dar la fabricarea unui fir de pescuit se pierde o marjă de siguranță semnificativă – până la aproximativ 50%.
Astfel unii recomandă că cea mai bună soluție pentru pescari este să facă următorul calcul atunci când își cumpără fir textil: să reducă sarcina de rupere indicată de producător cu 30-40%.
Spre deosebire de monofilament, este dificil de determinat diametrul exact al firelor împletite din cauza fineții acestora. Este posibil ca diametrul de pe ambalaj să nu fie indicat deloc, ci să fie valoarea indicatorului de rezistență. Producătorii folosesc rareori metoda optică de înfășurare, care oferă cel mai bun rezultat, iar numărul pe care consumatorul îl vede pe etichetă este de cele mai multe ori diametrul calculat pe baza diametrelor firelor care alcătuiesc firul.
Formulele de calcul diferă atât pentru diferite țesături, cât și pentru un singur tip de împletitură. În plus, firele pot fi impregnate cu diferite compoziții, ceea ce crește eroarea de măsurare a diametrului. Cea mai bună opțiune pentru cumpărător este aceea de a adăuga la diametrul indicat pe etichetă 20 până la 30%. Acesta va fi diametrul real aproximativ.
Așadar, diametrul și rezistența sunt caracteristici legate una de alta, proporțional. De aceea, tendința naturală a pescarilor de răpitor e aceea de a căuta firul textil cu diametrul cel mai mic și rezistența cea mai mare.
Recomandarea noastră este aceea de a vedea care fir este cel mai bine cotat între pescari. Aici putem spune “Slava Domnului” pentru grupurile de pescari de răpitor de pe Facebook!
Cert e că, indiferent de rezistență, ar trebui să optezi pentru un diametru mai mare pentru substraturile dificile, pentru a salva cât mai multe momeli și mai subțire atunci când ai nevoie de aruncări cât mai lungi.
De asemenea, alege diametrul potrivit al firului textil în funcție de capacitatea mulinetei tale și adaptează rezistența firului la rezistența lansetei tale. De obicei, producătorii lansetelor oferă recomandări și în privința rezistenței firelor care urmează să fie folosite.
Elasticitatea firului textil
Cele mai bune fire textile nu se întind deloc. Ar trebui să ai întotdeauna acest lucru în minte atunci când încerci un produs nou. Firul textil care prezintă semne de elasticitate va tinde să facă peruci, ceea ce nu-și dorește nimeni. Șansele să dai de un astfel de fir sunt mai mici, dar e bine de știut.
Culorea firului textil
Această caracteristică a firului textil pentru spinning afectează direct eficacitatea acțiunii pe care o dai momelii și eficacitatea pescuitului în general. În ciuda varietății de culori a firelor textile moderne, cel mai bun efect este dat de un fir de culoare deschisă. Alții ar formula o regulă cam așa: cea mai bună culoare a firului textil este cea care va fi cât mai vizibilă pentru tine și mai puțin vizibilă pentru pești.
Câteva sfaturi bonus pentru alegerea firului textil la pescuitul răpitorului
Alege firul textil în funcție de peștele țintă
Diametrul și rezistența firului textil pentru spinning se aleg în funcție de mărimea peștelui țintă și de tipul de mulinetă. De exemplu, un fir subțire cu un diametru de 0,2-0,25 e potrivit pentru biban și chiar știucă de dimensiuni medii. Dar dacă ești în căutarea unei capturi mai mari, ai nevoie de un fir mai gros.
Rezistența se alege pe baza acelorași considerente. În general, pescarii experimentați folosesc mai multe fire – cu o sarcină de rupere de 5-6 kg, 10-12 kg și până la 20 kg.
Alege firul textil în funcție de locul de pescuit
Atunci când alegi un fir pentru spinning, trebuie să iei în considerare și condițiile de pescuit. Dacă locul are un fund stâncos, ai nevoie de un fir cât mai rezistent la abraziune, altfel riști să tai firul de pietre.
Umple tamburul mulinetei exact cât trebuie
Cunoașterea gradului de umplere a bobinei unei mulinete de spinning cu fir textil poate preveni multe probleme. Dacă nu o umpli suficient, pierzi distanța de lansare din cauza frecării pe buza bobinei; dacă o umpli prea mult, firul se va descărca în secunda în care o deschizi. Nivelul optim este de a umple bobina până la aproximativ 3 mm de la marginea exterioară a buzei bobinei. Acest lucru lasă suficientă buză pentru a reține firul, dar este suficient de plin pentru a face lanseuri lungi.
Cam atât despre cum să alegem firul textil pentru spinning.
Așteptăm feedback, idei, sugestii iar dacă consideri că articolul nostru e util, dă-l mai departe prietenilor pescari.
S-avem cu toții fire (textile) cât mai întinse…cu pește la capăt
Comments