top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Ești mai sănătos dacă mergi la pescuit! 8 Beneficii ale pescuitului la răpitor pentru sănătatea și starea ta de bine

Te-ai gândit vreodată care sunt câteva beneficii ale pescuitului pentru viața ta? Pentru atât de mulți dintre noi pescuitul e mai mult decât un hobby, e un stil de viață. Ca să lămurim de ce se întâmplă acest lucru, am adunat mai jos câteva posibile motive pentru care pescuitul te face să te simți bine, îți îmbunătățește sănătatea și înseamnă atât de mult pentru tine:

1. Exercițiul fizic, mișcare, activitate…nu ca la staționar

În funcție de locul în care se află locația în care pescuiești, este posibil ca până la locul faptei să fie implicată o activitate fizică, cum ar fi o drumeție, mersul cu bicicleta sau vâslitul. În plus, știm că pescuitul la răpitor presupune mișcare constantă dintr-un loc în altul pe malul apei dar și din brațe, trunchi, gât. Ce mai, e ca la sala de fitness! Exercițiul fizic făcut la pescuit te ajută să te simți bine și să fii mai sănătos.

2. Plămâni sănătoși și solzi puternici.

În timp ce ești în aer liber, în natură, respiri aer curat, ceea ce este bun pentru plămâni, minte și întregul corp. În plus, la soare, corpul și solzii tăi, pardon, pielea ta, vor primi un aport de vitamina D, care este bună pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și a pielii. Ceea ce trebuie să eviți însă sunt orele de intensitate maximă a soarelui. Despre asta, poți citi mai multe aici!

3. O minte mai ageră…și „hodinită”.

Printre aceste beneficii ale pescuitului se numără și efectul asupra minții. În timp ce pescuiești, te poți relaxa și te poți bucura de natura înconjurătoare, fără grija orașului. Acesta este motivul, pentru care persoanelor care suferă de epuizare, li se recomandă să meargă la pescuit.

Tocmai această calitate a făcut ca pescuitul să fie și un exercițiu terapeutic popular, folosit de consilierii și terapeuții americani care lucrează cu veteranii, persoanele cu boli cronice și alte persoane care au suferit traume în viața lor. Pescuitul le aduce beneficii, deoarece le oferă reabilitare emoțională, psihologică și fizică.

4. Simțuri mai ascuțite…ca triplele japoneze!

Concentrarea asupra unui obiect apropiat și îndepărtat este un bun exercițiu pentru ochi.

Pe măsură ce va trebui să te concentrezi asupra momelii: un crankbait, o momeală topwater sau o lansetă, în apropiere și în depărtare, în mod inconștient, ochii tăi vor fi antrenați.

Petrecerea timpului în natură cu ocazia pescuitului te ajută să-ți dezvolți intuiția și instinctele naturale. Statul departe de zgomotul orașului, are, de asemenea, beneficii pentru auzul tău. Aceste beneficii sunt și mai mari dacă pescuiești pe timp de noapte. Vei fi atent la orice zgomot: un pește care urmărește momeala, o altă persoană sau chiar păsări și animale, ceea ce îți va stimula auzul.

5. Dezvoltarea gândirii critice și a creativității. Nu mai muști orice…„momeală”!

Odată ce ai localizat un pește, va trebui să elaborezi o strategie pentru a-l prinde: ce momeală să alegi, unde și când să arunci, ceea ce te va ajuta să-ți dezvolți gândirea critică și creativitatea. Acest lucru este întotdeauna un beneficiu și poate fi aplicat la situațiile din viață care necesită analiză și planificare.

6. Răbdare și tact. Pescuitul te cizelează!

Întrucât va trebui să aștepți ore sau chiar zile întregi pentru a prinde un pește, vei fi „obligat” să îți dezvolți răbdarea. Acest lucru îți va fi de mare folos, deoarece ai nevoie de o doză bună de răbdare și tact pentru a realiza lucruri în viață și pentru a avea relații bune…mai ales cu soacra!

7. Pescuitul te face mai fericit. Ajungi să zâmbești ca un avat, cu gura până la…ochi.

De ce crezi că în pozele cu pești zâmbești mereu, pe când în celelalte nu prea?! Atunci când peștele atacă, simți o explozie bruscă de adrenalină prin corp, care eliberează o cantitate masivă de endorfine. Orice pescar de răpitor știe că endorfinele sunt hormonii fericirii și tot ce este greșit sau stresant în viața ta dispare în câteva secunde când prinzi acel pește. Prin urmare, odată ce experimentezi această emoție, vei dori să o experimentezi din nou, și din nou – probabil toată viața.

8. Ești mai împlinit…mai ales dacă prinzi.

Pescuitul are un mod de a satisface o nevoie veche de a urmări și de a captura prada. La începuturile civilizației, cel mai bun vânător era liderul. Acesta este motivul pentru care te străduiești mereu să prinzi mai mulți pești și mai mari decât colegii tăi pescari – în acest fel îți sporești stima de sine și te simți împlinit. Pescuitul îți permite să explorezi natura, să-ți refaci instinctele naturale și să rămâi activ până la adânci bătrâneți. Este o activitate liniștitoare, incitantă și plăcută, care aduce mari beneficii pentru sănătatea și bunăstarea ta și are puterea de a-ți transforma perspectiva asupra vieții. Ce mai, pescuitul e leacul tuturor bolilor

Râdem, glumim, dar e treabă serioasă: există cu adevărat beneficii ale pescuitului la răpitor. Pescuitul răpitorului e mai dinamic, mai actv, deci are câteva avantaje în plus față de alte genuri de pescuit. Dar, fără să facem discriminare și să judecăm preferințele cuiva, te sfătuim să continui să faci terapie prin pescuit. Fire încordate și…sănătate!


2 views0 comments

Comments


bottom of page