Nebun după pescuit!
Frig, ceață, eventual și un pic de vânt – combinația care pune pe fugă orice pescar de răpitor. Pescuitul șalăului este un stil dificil tot timpul anului, dar iarna devine o adevărată provocare.
Sunt Andrei Ghinescu și sunt nebun… nebun după pescuit! Dacă sunteți ca mine, vremea aspră nu vă ține în casă, inelele de gheață și viscolul nu sunt o problemă atât de mare încât să vă țină departe de apă. Tocmai de aceea vreau să împărtășesc cu voi o parte din experiența mea în căutarea șalăului pe vreme rece.
Localizarea șalăului pe timpul iernii. Cu sonar sau fără?
Odată cu venirea frigului toți peștii devin mult mai pretențioși și mai mârâiți când vine vorba de mâncare. Aceștia își încetinesc metabolismul ceea ce îi face mult mai lenți nemaidorind să alerge după albitură. Iarna, șalăul caută să se retragă în partea de jos a pragurilor, în gropi, locuri cu apă adâncă unde temperatura este cu câteva grade mai ridicată decât la suprafață.
Pescuitul șalăului fără sonar este dificil tot timpul, iar iarna devine o adevărată provocare, dar nu imposibil. Eu caut șalăul în locuri cunoscute, unde știu clar că este apă adâncă, un prag sau o groapa. Dacă vreau sa merg pe un loc nou de obicei prefer să pescuiesc pe balastiere deoarece acestea au adâncimi mari încă din mal și sunt bogate în gropi, praguri și alte structuri.
Echipamentul pentru pescuit la șalău în sezonul rece
Iarna pescuitul finesse (de finețe) este esențial. Prin finețe mă refer la fire subțiri: 0.08mm; 0.10mm; maxim 0.12mm (strict opinia mea). Este indicat să folosim un băț ceva mai finuț și foarte senzitiv, deoarece atacurile șalăilor vor fi extrem de anemice, aproape inexistente, de multe ori trezindu-ne pur și simplu cu ei în băț.
Inaintașul de fluorocarbon este esențial dacă pescuim în apa curata sau agatatura.
Tehnica de pescuit la șalău, iarna.
Acest capitol va fi împărțit în funcție de două perioade:
– Începutul iernii (sfârșit de noiembrie –> prima parte din ianuarie)
În această perioada șalăul se pregătește de iernat, încă din Noiembrie acesta se hrănește intensiv pentru a-și asigura caloriile necesare supraviețuirii. Acum este indicat să atacăm șalăul cu năluci naturale, relativ finute, culori nu foarte țipătoare și gramaje relativ ușoare pentru o cădere cât mai realistă a nălucii. Îi prezentăm așa nălucile deoarece acesta va mânca fără ezitare orice imitație de pește îi ajunge la bot.
– Sfârșitul iernii (jumătatea lunii ianuarie –> sfârșitul lui februarie)
Acum majoritatea șalăilor deja se pregatesc pentru “cuibăreală”. Încep să-și amenajeze cuiburile și devin statici. Când observ că șalăii adoptă acest comportament încep să-i caut cu gramaje ceva mai mari (în loc de 3.5/5g folosesc 7/10g) și gume mai colorate. DE CE? Pentru că șalăul nu mănâncă de foame, atacă din instinct de teritorialitate. Tocmai de aceea îi oferim culori fluo, o recuperare ceva mai agresivă, pentru a-l face să atace “de nervi” (și așa sunt stresați) .
Șalăilor le place furtuna?
Toată lumea care mă cunoaște știe că sunt un adevărat admirator al nălucilor de la Storm. Până și colegii mei din South Spinning Brigade au început să le îndrăgească la cât i-am înnebunit. Modelele Hit Shad, Largo Shad și Tock Minnow sunt preferatele mele în pescuitul șalăului pentru că s-au dovedit a fi și preferatele șalăilor. Altfel, evident, nu vi le-aș recomanda și vouă!
PONT: Gumele au o bătaie foarte fină; în cazul în care vrei o acțiune mai agresivă, rupe apendicele din dreptul cozii
Pescuit la șalău cu eliberare
Nu puteam să închei acest scurt articol fără să aduc vorba despre C&R. Încercați să pescuiți sportiv cât de mult posibil pentru ca generațiile următoare să se poată bucura la rândul lor de acest sport minunat. #SPUNENULASACOSA
În concluzie găsirea șalăului este mai dificila decât prinderea acestuia. Cand reușiți să îl localizați veți avea cel mai probabil o partidă de succes. Sper că v-a fost de folos acest articol și că am reușit să vă învăț măcar un lucru nou.
Comments