top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Pescuitul cu căpușe. Despre un “Laim” cu care nu vrei sa ai de-a face.

Pescuitul cu căpușe nu e o nouă metodă de pescuit la răpitor în care dai cu căpușe în loc de voblere.

Pescuitul în general – cel la răpitor inclus – se poate lăsa cu căpușe, mai ales în această perioadă din an, când vegetația, udată bine de ploile din ultima vreme, e abundentă. 

Scenariul e simplu: pe 7 iunie se încheie prohibiția iar pe 8 sau în weekendul următor îți planifici o ieșire la spinning. Probabil o să pescuiești la clean sau la știucă – nu contează –  de pe mal. 

Malul va fi plin de vegetație așa că o să trebuiască să-ți faci drum prin ea pentru a ajunge la locurile dorite. Ici-colo o să dai și de zone prin care au trecut oile așa că șansele să culegi cel puțin o căpușă  vor crește exponențial. 

O știu din proprie experiență! Anul trecut, cât și anul dinaintea lui, în ziua de după partida de pescuit mult-visată, am avut câte o prezentare: am cules câte o căpușă adânc înfiptă în părți cu “vegetație abundentă”. Deci sunt pățit! Am dreptul să dau sfaturi cui vrea să asculte. 

Așadar, dacă vrei să te bucuri din plin de prima partidă de pescuit la răpitor (sau ne-răpitor) fără să culegi căpușe din iarbă, ține cont de câteva sfaturi. 

Ia-o în serios. Cu “Laim-ul” ăsta nu vrei să ai de-a face.

Știu că ai sânge de supraviețuitor – că doar ești pescar român – dar ai și o genă de fatalism mioritic care nu te prea ajută. 

Poate ai auzit de “Laim”. De fapt, sunt sigur că ai auzit de “Laim”. Doar că “Laim” (Lime) nu e doar culoarea firului monofilament de la Sufix cu care-ți place să o decorezi pe Stella, mulineta de spinning Stella. 

“Laim” (Lyme) e și o boală foarte gravă numită și encefalita de căpușe sau Borelioza, de care poți chiar muri dacă nu e depistată la timp și nu iei tratament cu antibiotice. Despre asta, poți avea oroarea de a citi singur aici

Ideea e că o goangă atât de mică, înfiptă suficient de mult timp în soricul tău de pescar cu experiență, poate să te tragă la mal cu totul. Pe veci, cum ar veni. 

Peștii o să se bucure că nu mai are cine le da cu voblerele-n cap, ziua-n amiaza mare. 

Râdem, glumim, dar treaba e serioasă. Ar fi culmea să fi scăpat de Covid-19 și să te doboare Lyme. 

Alege să previi…decât să nu mai fii.

Nu m-am putut abține   E sloganul unei campanii publicitare care mi s-a-nfipt în creieri precum…deee, o căpușă.

Și în cazul căpușelor, ca și în cazul virusului sus-numit, dacă vrei să n-ai probleme, încearcă să faci prevenție, atât cât poți. 

Iată 5 metode practice prin care te poți evita pescuitul cu căpușe: 

Folosește spray anti-căpușe.

O să zici că o să simtă peștii, că îți strică vibe-ul, etc. Până una-alta spray-ul anti-căpușe e cea mai bună metodă de a preveni atașarea căpușelor de fina ta epidermă nobilă. Alege produse care au în compoziție substanțe care resping căpușele. De obicei recomandările farmaciștilor sunt ok. În plus, există și produse cu care îți poți trata echipamentul, de la ghete la borsete. 

(Îți pot spune sigur că peștii n-au nicio treabă cu spray-ul anti-căpușe. Am pescuit anul trecut o noapte întreagă mirosind de la o poștă – chiar și pe mâini – și totuși am prins pește toată noaptea).

Ferește-te de malurile cu vegetație foarte înaltă și frunziș des.

Știu că o să vrei să ajungi la locul ăla din care ai pescuit anul trecut și ai prins-o pe mica sirenă dar între timp s-a transformat în pădure amazoneană. Oare chiar merită? Dacă nu ești tu pescarul cu macetă, poate mai bine renunți și cauți un mal mai curat. Sau te reprofilezi pe street fishing?!

Caută să mergi pe cărările făcute de alți pescari, înaintea ta. 

Nu la figurat, la propriu, înțelegi? Ca orice jivină care se respectă, căpușa preferă locurile necălcate de tenișii tăi. Nu îi plac cărările bătătorite….de braconierii pe care i-am văzut cu ochii mei săptămâna trecută la Mureș. (oops, partea asta mi-a scăpat). 

Să revenim la căpușele noastre. Deci, caută să folosești cărările făcute deja pe malurile apelor. Sunt șanse mai mici să și se urce vreo căpușă pe izmene, pardon “ueidărși”.

După fiecare pescuit, mestecați gumă Orbit…glumesc…faceți duș. 

Chiar dacă nu e ziua cu soț, un duș făcut imediat după ce te întorci de la lupta cu șalăii îți va da ocazia să descoperi dacă ai pescuit vreo căpușă sau nu. O vei putea îndepărta mult mai ușor, dacă e cazul. 

În privința hainelor, unii zic să le pui la soare. Sfatul meu nu e să le arzi ci să le bagi imediat la mașina de spălat. Ce, căpușele n-ar face baie? 

Dacă ai mers la pescuit cu câinele, verifică-l și pe el. 

Mai întâi întreabă-l dacă s-a vaccinat sau dacă are test la zi! Pașaport epidemilogic? Nu râde că în curând vom ajunge și acolo.

Eu nu merg la pescuit cu câinele dar uneori mai dau de câte o haită care se ia de mine. Dacă ai câine și îți place să-l iei la pescuit cu tine, va trebui să ai mare grijă cu el. Nu doar că prezența căpușelor în blana lui îl afectează pe el ci el poate fi calul troian prin care căpușa ajunge la tine în casă….arde-o jaru’! (e clar că nu-mi plac, da?)

Un ultim lucru:

Cum îndepărtează o căpușă un pescar deștept?

Dacă ai pățit-o nu ești nici primul, nici ultimul. Nu intra în panică, nu țipa, nu te agita. 

Important e să acționezi imediat. Cu cât îndepărtezi dihania mai repede, cu atât mai bine. 

Căpușa introduce un ac în piealea ta ca să-și ia prânzul. Problema e că prin același ac poate să-ți bage în corp bacterii care te pot infecta. 

Dacă ai găsit-o după ce ai ajuns acasă, e probabil bine înfiptă. Dacă e într-o zonă în care ajungi cu ușurință o vei putea îndepărta cu o pensetă. Nu e o idee prea bună să folosești foc sau vaselină, spirt, sau alte substanțe pe care le ai în trusa de pescuit. 

Recomandarea medicilor e să încerci să apuci căpușa cât mai bine și să o scoți lent, fără mișcări bruște iar apoi să dezinfectezi locul cu spirt medicinal (Mona e cel mai bun

Dacă nu poți sau nu vrei să îndepărtezi căpușa singur, sună un prieten, de preferat asistent medical sau medic. Sau fă o excursie până la un centru de permanență sau cabinet medical. 

Încă un ultim lucru.

Așa cum pescuitul la răpitor este supranumit și “Pescuitul Suprem” (cu toată modestia), boala Lyme mai e supranumită și „boala cu 1000 de fete” pentru că poate afecta întregul organism prin mimarea simptomelor altor boli. 

Simtomele obișnuite sunt febra, durerea de cap, oboseala, iritarea pielii (eritemul migrator)

Dacă nu e tratată, boala Lyme poate afecta sistemul nervos, inima și articulațiile. Recomandarea SERIOASĂ este ca, dacă ai fost înțepat de o căpușă și prezinți simptomele amintite să te prezinți urgent la medic. 

Cam astea ar fi sfaturile lui “Stan Pățitu’” despre pescuitul cu căpușe. Pentru că am învățat multe de când pescuiesc nu înseamnă că nu mai am ce învăța. M-am și documentat între timp, ceea ce te sfătuiesc să faci și tu, dacă tot n-ai ce face până la încheierea prohibiției

Surse:

2 views0 comments

Comments


bottom of page