CLEAN | Pescuit La Răpitor
top of page
image.png

CLEAN

Leuciscus cephalus

CARACTERISTICI FIZICE ALE CLEANULUI

Cleanul este un pește răpitor înrudit și el cu crapul și carasul (din familia ciprinidelor) care se găsește pe teritoriul țării noastre și reprezintă un pește-țintă pentru pasionații de pescuit la răpitor. 

Cleanul are câteva carecteristici fizice care îl deosebesc de celelalte specii de răpitori. 

Are un corp alungit, cilindric, acoperit cu solzi mari argintii cu nuanțe verzui pe spate. Atât forma cât și culoarea corpului îl ajută să se camufleze aproape perfect în apele limpezi în care îi place să trăiască. 

Cleanul are capul mic, gros și lat, turtit deasupra, cu fruntea lată și netedă. 

Un alt detaliu care îl deosebește pe clean este culoarea portocaliu roșiatică a înotătoarelor pectorale, ventrale și anale. În funcție de vârstă, mediu și anotimp, aceste nuanțe pot varia în intensitate. La exemplarele mai mari, nuanțele vii lipsesc. 

Înotătoarea caudală are lobul inferior puțin mai lung decât cel superior (spre deosebire de avat). 

Gura cleanului este lipsită de dinți dar este foarte puternică, compensând astfel pentru absența dinților. Este mare, cu buze subțiri, puțin oblică. 

Cleanul depune icrele (până la 200 de mii) în lunile aprilie-iunie, la adânc, acestea fixându-se pe pietre și plante, în zone cu curent slab. 

Cleanul are o mărime medie cuprinsă între  25 și 30 cm, atingând foarte rar 90 cm. Greutatea obișnuită a cleanului este de 200 g, cu o maximă de 8 kg.

HABITATUL CLEANULUI

Cleanul este răspândit în apele curgătoare continentale din regiunile de deal și șes. Preferă râurile de dimensiuni medii și mici, cu apă limpede și răcoroasă, cu fund nisipos și pietros. Se poate găsi și în lacuri. 

Cleanul are o capacitate ridicată de adaptare la mediu, putând astfel supraviețui în condiții destul de vitrege.  

HRANA CLEANULUI

Cleanul este un pește omnivor care se hrănește intens, mai ales primăvara și vara. 

Din meniul său fac parte insectele (lăcuste, greieri, albine, etc), peștii, broscuțele, șoarecii, resturile vegetale, fructele, larvele, racii etc. 

Este important de știut că cleanul își adaptează dieta la ceea ce găsește în apă. Astfel, dacă în apă ajung dude, visine, corcodușe și alte fruncte de pe malul râului, el le va include și pe acestea în meniu. Cleanul este considerat un culegător sezonier. Important de știut!

COMPORTAMENTUL CLEANULUI

Cleanul este considerat a fi cel mai vigilent pește răpitor din țara noastră. Tradiția pescărească spune că are câte un ochi pe fiecare solz. 

Pe bună dreptate, cleanul are simțurile foarte dezvoltate când vine vorba de zgomote produse pe mal, umbre pe apă, culori stridente, etc. Odată depistate astfel de lucruri neobișnuite pentru el și care îi produc discomfort, cleanul se retrage în ascunzișuri și nu se mai prezintă la întâlnire cu nălucile pescarilor. 

Pe perioada primăverii și a verii, cleanul își face simțită prezența de multe ori zgomotos, vizibil, mai ales atunci când atacă pești-pradă sau când se aruncă după insectele căzute pe luciul apei. 

În anotimpul rece însă, cleanul se retrage în grupuri în zonele adânci ale râurilor, hrănindu-se mult mai rar, la adâncime. 

Pe perioada iernii, pescarii de staționar îi oferă cleanului caloriile pe care acesta le caută punând în cârlige ficat de pasăre sau viermi. 

Un alt lucru important de știut despre clean este că tinde să fie foarte meteo-sensibil, activitatea sa fiind foarte mult influențată de condițiile atmosferice. 

Specialiștii includ cleanul în categoria peștilor care se hrănesc mai intens pe timpul nopții. 

 

TEHNICI DE PESCUIT ȘI ECHIPAMENT PENTRU CLEAN

Pescuitul la clean poate fi abordat în mai multe feluri. Vom discuta aici în mod special despre pescuitul la spinning al cleanului. 

Cel mai important lucru este să ținem cont că acest pește are un anumit tip de meniu în funcție de anotimp. Primăvara și vara preferă insectele, vara racii iar toamna peștișorii adunați în bancuri pentru iernat. Iar iarna, preferă larvele și nimfele. 

Odată stabilit meniul principal al cleanului, se va alege și echipamentul de pescui, care este în general încadrat în categoria ultra-light sau medium-light. Alegerea dintre cele două variante se face în funcție de greutatea nălucilor pe care urmează să le folosim. 

Lansetele potrivite pentru pescuitul la clean:

Lansetele de spinning pentru pescuitul la clean sunt de regulă mici ca lungime și cu acțiune moderată. 

Mulinete potrivite pentru pescuitul la clean:

Dacă râul pe care se pescuiește are un debit moderat, o mulinetă potrivită va avea tamburul de 2000 cu o rată de recuperare de 5.2:1 iar dacă râul are un debit slab o mulineta de 1000 ,1500 va fi ok. 

Fire pentru pescuitul la clean

Cleanul se poate pescui atât cu fir textil cât și cu monofilament, cu diametru redus, în directă corelare cu nălucile folosite. Deoarece cunosc simțul vizual ascuțit al cleanului, cei mai mulți pescari la spinning aleg monofilamentul (0,14 – 0,18) datorită vizibilității sale reduse sub apă.  

Naluci potrivite pentru pescuitul cleanului

Hrana cleanului fiind atât de variată, va impune o varietate de năluci, de diferite forme și culori.

Din fericire producătorii de năluci pun la dispoziție o gamă largă de năluci dedicate cleanului. Acestea pot fi atât reactive cât și soft, în funcție de detaliile locației de pescuit și perioadă. 

Regula unanim acceptată este că nălucile trebuie să imite cât mai bine hrana naturală a cleanului atât în ce privește forma, culoarea cât și acțiunea pe care o prezintă sub apă. 

În breasla pescarilor la clean s-a împământenit ideea că lungimea de 3 cm este ideală pentru nălucile folosite în cazul acestui pește. Acest lucru nu înseamnă că nu se pot încerca și alte dimensiuni, mai mici sau mai mari, în funcție de situația specifică.  

  • Rotative

  • Voblere

  • Twistere

  • Nimfe

  • Grub-uri

  • Worms

 

DIMENSIUNI LEGALE

25 cm

PROHIBITIE

http://www.anpa.ro/

PONTURI ȘI CURIOZITĂTI

  • Poate trăi până la 22 de ani

  • Prădătorii naturali ai cleanului sunt știuca și bibanul

  • În unele țări se spune că se poate corci cu babușca

bottom of page