SOMN | Pescuit La Răpitor
top of page
PLR Fishing Tips & more Somn Pauliș Augu

SOMN

Silurus glanis

Pentru a fi cât mai bine pregătit pentru pescuitul somnului, îți prezentăm pe scurt câteva informații despre această specie vizată de majoritatea pescarilor de răpitor din România.

CARACTERISTICILE FIZICE ALE SOMNULUI

ASPECT

Somnul este o specie deosebită de pește răpitor pe care o putem recunoaște după trăsăturile sale unice. Acesta atinge, la maturitate, în medie, lungimea de 2 m, cântărind aproximativ 150 de kg. 

Somnul se remarcă, în mod considerabil față de orice alt tip de pește, deoarece, acesta nu are solzi.

Culoarea pielii specifică acestui tip de somn este influențată de mediul de viață al acestuia. Astfel, într-o apă noroioasă vom întâlni somni de culoare verde-maro, partea inferioară fiind de culoare galben deschis sau alb. 

Corpul somnului este prevăzut cu o înotătoare anală care se extinde până la înotătoarea caudală și cu încă o înotătoare dorsală mică.

Corpul acestuia are formă de cilindru, iar capul este turtit vertical.

ÎNMULȚIRE

Perioada în care somnul își depune icrele este între lunile mai și Iunie. Pentru acest proces, e nevoie ca temperatura optimă a apei să fie de 17-18  °C.

Pentru a le oferi siguranța necesară, femela  depune icrele în zone ascunse unde vegetația acvatică este abundentă, iar cantitatea de icre depuse depinde în mod special de mărimea femelei. 

Puietul are o mărime de 4-5 mm și este extrem de sensibil la lumină.

HABITATUL SOMNULUI

Somnul este o specie de răpitor extrem de răspândită în lume, a cărui habitat preferat îl constituie bălțile, lacurile și locurile adânci cu mâl sau ape tulburi. În România, putem regăsi această specie în Delta Dunării, Mureș, Olt, Jiu, etc. și în majoritatea apelor dulci de șes.

HRANA SOMNULUI

Somnul este un pește prădător, care se hrănește, în mod usual, cu viermi, insecte, crustacee și pești mai mici. Exemplarele mari de somn vânează, de asemenea, broaște, șerpi, șobolani și păsări, dar atunci când hrana nu este suficientă, somnii apelează până și la cannibalism pentru a se hrăni.

COMPORTAMENT

Silurus glanis este unul dintre cei mai mari pești din specia somnilor.

Somnul are ochii mici, aceștia contribuind foarte puțin în procesul de vânătoare. El se folosește cu precădere de mustăți pentru a depista hrana.

Masculul asigură pentru femelă o groapă săpată în care aceasta își depune icrele, de asemenea acesta va păzi icrele timp de o săptămână. În cazul masculilor, vârsta optimă pentru începerea procesului de reproducere este 2 -3 ani.

Pielea somnului este acoperită de aproximativ 100.000 de papile gustative, acestea îl ajută în procesul de vânătoare. Cu aceste papile, somnul poate detecta substanțele chimice din apă și mișcarea altor pești din jurul său.

Somnul este o specie nocturnă ceea ce presupune că el se hrănește cu precădere pe timpul nopții.

 

 

PESCUITUL SOMNULUI

Perioada optimă pentru pescuit este aprilie – noiembrie iar pentru aceasta avem nevoie de un echipament potrivit. Cele mai bune rezultate, le vom obține pescuind la fundul apei, aproape de substrat, unde somnul înoată cea mai mare parte din timp.

 

ECHIPAMENT ȘI TEHNICI DE PESCUIT LA SOMN

Somnul este un pește răpitor de talie mare, astfel echipamentul folosit este esențial pentru asigurarea unei capturi reușite. Pentru capturarea sa avem nevoie de unelte rezistente, indiferent de modalitatea de pescuit, fie la spinning, staționar sau clonk.

LANSETELE POTRIVITE PENTRU PESCUITUL SOMNULUI

Deoarece sunt printre cele mai solicitate tipuri de lansete folosite la spinning, lansetele de somn trebuie să:

  1. Fie confecționate din material rezistent – fibră de sticlă, fibră de carbon, materialul compozit, o combințaie dintre acestea.

  2. Fie dotate cu inele din oțel, nichel, titan sau ceramică.

  3. Aibă acțiune rapidă.

  4. Aibă o lungime de 2 – 2,7 metri (pescuit din barcă); 2,5 – 3,3 metri (pescuit de pe mal).

  5. Aibă 1 sau 2 tronsoane.

  6. Aibă o putere de aruncare cuprinsă între 100-300 g (pescuit la clonc) sau 200-500 g (pescuit de pe mal).

MULINETELE PENTRU PESCUITUL SOMNULUI

Când vine vorba de mulinetele potrivite pentru pescuitul somnului acestea trebuie să îndeplinească următoarele condiții minime:

  1. Frână puternică – minim 10 kg

  2. Capacitate încărcare fir mare – aprox 250 m

  3. Rezistență – ax central supradimensionat, angrenaje interne din otel de calitate maximă

NALUCI POTRIVITE PENTRU PESCUITUL SOMNULUI

  • Twistere

  • Shad

  • Rotative

  • Clonc

Vezi acest articol pentru alegerea nălucilor în funcție de specie.

DIMENSIUNI LEGALE REȚINERE SOMN

50 cm

PROHIBITE

http://www.anpa.ro/?cat=3

PONTURI ȘI CURIOZITĂȚI

  • Cel mai mare somn prins vreodată măsoară: 2,74 m și 130 kg (Jean-Christophe Conejero – Franța);

  • Durata vieții tipică pentru această specie de somn, este în medie de 20-30 de ani, dar în mod excepțional, cea  mai lungă perioadă de viață este de 80 de ani;

  • Până la momentul actual, au fost descoperite și studiate 3000 de specii de somn.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Somn_(pe%C8%99te)

https://pescarmehedintean.ro/tehnicisomn.htm

bottom of page