top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Cum alegem mulineta pentru pescuit la răpitor?




Ți-ai ales mulineta pentru pescuit la răpitor? Din câte am văzut, mulți oameni dau banii pe mulinete care nu știu dacă sunt bune sau nu. Că au auzit ei de la X sau Y că sunt foarte bune, că poți scoate somn de x kg si șalău de y kg. Aici vorbim, evident, de cei care sunt la început și nu au așa multă experiență.                                        

Asa că în acest articol vă prezint, strict după părerea mea, cum trebuie aleasă o mulinetă de spinning.

De ce trebuie să tinem cont în alegerea mulinetei?

  • de numărul ieșirilor

  • de buget

  • de drag (putere de tracțiune)

  • de greutatea mulinetei

  • de specia țintă și tipul de pescuit (mal sau barcă)

Observați că, în cazul meu, bugetul este pe locul doi când aleg mulineta pentru pescuitul la răpitor. Pe primul loc este numărul ieșirilor. Cu cât ieșim mai des la pescuit cu atât ne trebuie o mulinetă mai bună, care să reziste la folosirea intensă.

De exemplu:

În fiecare lună a anului ieșim doar o singură dată la pescuit.

Într-un an sunt 12 ieșiri. Îți iei o mulinetă din gama low cost. Te ține, nu ai nici o problemă, pescuiești cu ea liniștit.

Dar dacă ieșim în fiecare zi la pescuit?

Mulineta pentru pescuitul la răpitor este mult mai folosită decât în primul exemplu. Bun, să zicem că mergem cu aceeași mulinetă din gama low cost. După o lună (poate nici atât) simțim că nu mai rulează bine, are un zgomot ciudat, poate se mai blochează din când în când, etc. Te gândești să îți cumperi alta, poate de la altă firmă, că – vezi Doamne – firma respectivă nu e bună de nimic sau altele de genul acesta.

Ce faci? Îți cumperi alta, mergi la pescuit iar dupa o lună sau după ceva timp pățești același lucru: nu mai rulează bine, face zgomot, etc.

Să zicem că de-a lungul anului îti iei 10-12 mulinete, fiecare mulinetă având pretul de 200 lei (este doar un exemplu). Dacă tragem linie la sfârșitul anului realizăm că banii pe care i-am dat pe 10-12 mulinete puteam sa îi dăm pe o mulinetă din gama high-end care să ne țină o viața…sau poate chiar mai mult

Despre drag-ul mulinetei de spinning

O altă caracteristică importantă de care trebuie să ținem cont este drag-ul mulinetei. Cu cât acesta este mai mare raportat la dimensiunea mulinetei (1000, 2000, 2500 , 3000, 4000) cu atât va fi mai rezistentă. Dacă te-ai hotărât să îți iei o mulinetă ține cont și de drag-ul acesteia.


Greutatea mulinetei

Poate pentru mulți greutatea nu este un lucru de care să țină cont când vor să cumpere o mulinetă. O mulinetă grea pe o lansetă ușoară va dezechilibra ansamblul, iar plăcerea se va transforma într-un coșmar la fiecare lanseu. Altă problemă din cauza unei mulinete grele este că după multe ore de pescuit mâna îți va obosi și o să-ți dorești ca partida să se termine cât mai repede. Și nu vrei asta, nu?

La ce specie de răpitor pescuiești și de unde?

Când vine vorba de achiziționarea unei mulinete trebuie să știm la ce vom pescui cu ea, care este peștele țintă și de unde pescuim, mal sau barcă. Mulinetele pentru pescuitul din barcă diferă față de cele pentru pescuitul de pe mal (ca mărime). 

Pentru pescuitul de pe mal ne trebuie o mulinetă de marime mai mare pentru a echilibra lansetele mai lungi (2,4 – 2,7 metri) folosite de pe mal, dar ne v-a ajuta și la efectuarea unor lanseuri mai lungi, datorită diametrului mai mare al tamburului. 

Fiecare pescar are preferințele lui pentru o anumită specie și pentru un anumit loc.

Ce mulinete prefer eu?

Pe Dunăre din barcă și de pe mal la Șalău – mărimea 4000 

Pe Dunăre din barcă și de pe mal la Avat – mărimea 4000

Pe lac din barcă și de pe mal la Știucă – mărimea 4000


Flavius Pupăză

“Pescuiesc, deci exist!”



3 views0 comments

Comentarios


bottom of page