top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Cum să eviți arsurile solare la pescuit pe timpul verii

Deși nu sunt singurele pericole la care ești expus, arsurile solare la pescuit sunt un lucru cât se poate de serios! În acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi pentru a le evita cu succes și a te bucura de pescuit sănătos, cât mai mulți ani.

În fiecare an, și mai ales vara, milioane de oameni se bucură de pescuitul recreativ și sportiv, în ape dulci, sărate, de șes sau de munte. Dacă pescuitul este hobby-ul tău, sunt șanse să nu fii unul din cei care evită expunerea la soare ci din contră, să petreci chiar foarte mult timp la soare, mai ales pe timpul verii, când acesta ți-e și prieten și dușman. De ce? Pentru că soarele puternic al verii îți poate afecta pielea mai mult decât realizezi. 

Descoperă mai jos câteva lucruri de care ai nevoie pentru a evita arsurile solare la pescuit și ce anume poți păți dacă nu te protejezi. Dar mai întâi, află de ce expunerea prea mare la soare este periculoasă și, în cel mai rău caz, fatală. 

Expunerea excesivă la soare este nocivă!

Dozele optime de lumină solară sunt vitale pentru sănătatea noastră, fizică și mentală. Știm cu toții că vitamina D, fixată cu ajutorul expunerii la soare, joacă un rol important în sănătatea oaselor noastre. Alte substanțe nutritive pe care le obținem prin expunerea la soare vizează celulele sanguine și sistemul imunitar. Dar lucrul acesta se întâmplă doar prin doze mici, potrivite, de lumină solară. Prea multă expunere la soare nu este sănătoasă pentru pielea noastră. Cele mai multe riduri și pete de pe fața noastră sunt cauzate de expunerea la soare. Cel mai rău lucru e că acest lucru poate duce la afecțiuni grave ale pielii și mai ales la cancer de piele.

Expunerea la soare și cancerul de piele

Arsurile solare pot fi considerate doar o iritație minoră. Cu toate acestea, realitatea este că nu ar trebui să fie luate în glumă Mai multe studii efectuate în Marea Britanie au arătat că numai faptul că ai o arsură solară o dată la doi ani îți poate crește semnificativ șansele de a face cancer de piele. 

A avea pielea arsă de soare implică faptul că ADN-ul din celulele pielii tale a fost afectat de o expunere prea mare la radiațiile ultraviolete (UV). Razele luminoase A (UVA) s-ar putea să nu contribuie foarte mult la arsurile provocate de soare, spre deosebire de razele ultraviolete B (UVB). Acestea din urmă pătrund mai mult în piele pentru a provoca îmbătrânirea ei. Cele două tipuri de raze UV cauzează creșterea cancerului de piele, iar soarele le produce din plin pe timpul verii.. Cel de-al treilea tip – UVC – este mai mortal, însă ne putem bucura de faptul că stratul de ozon ne protejează în siguranță de el, cel puțin deocamdată. 

Evită arsurile solare la pescuit

Acum ai informații de bază despre cât de critic este să te expui la soare mai mult timp.  Posibilitatea de a avea arsuri solare este foarte mare și îți crești șansele de cancer de piele. Oricât de pasionat de pescuit ai fi, niciun trofeu nu merită riscul să faci cancer de piele. Așadar, cât timp totul este încă sub control și sezonul de pescuit este cu atât mai mult la apogeu, evită cu orice preț arsurile solare în timpul pescuitului! 

Fii atent la UPF-uri

Factorul de protecție împotriva ultravioletelor sau UPF este un standard al radiațiilor UV care penetrează îmbrăcămintea/țesătura. Pe de altă parte, factorul de protecție solară (SPF) este o măsură în timp a modului în care durează protecția împotriva UVB. 

O țesătură sau o îmbrăcăminte cu un indice UPF 50+ oferă o protecție superbă împotriva radiațiilor UVA și UVB, deoarece blochează 98% din razele solare. Cu o penetrare de doar 2% a razelor UV, riscul de expunere este incredibil de redus. 

O cremă de protecție solară cu SPF 30 îți va proteja pielea expusă la UV timp de aproximativ 10 ore, atunci când este folosită cu precizie. În orice caz, reține că puterea UVB și frecvența de răspândire diferă în funcție de zi și de zonă. 

9 din 10 cazuri de cancer de piele ar fi putut fi prevenite cu ușurință prin soluții inteligente, cum ar fi aplicarea unei creme de protecție solară cu cel puțin SPF 15 și un rating de patru sau cinci stele, purtarea unei ținute adecvate (ochelari de soare, bluză largă cu mânecă lungă UPF 30-50 și pălărie) și evitarea soarelui puternic. Cu toate acestea, dacă ești dependent de pescuit, evitarea totală a soarelui ar fi imposibilă, așa că singura opțiune rămâne să-ți procuri urgent echipamentul adecvat și complet.

Ce să faci ca să nu te alegi cu arsuri solare la pescuit

Doar pregătirea echipamentului de pescuit nu înseamnă că ești pregătit! Când vine vorba de lupta cu soarele arzător de vară nu mai contează cât de performante sunt sculele tale de pescuit sau cât de mult pește prinzi. După cum am menționat deja, a te proteja de posibilul risc al unei expuneri mai îndelungate la soare este extrem de important, mult mai important pe termen lung. S-ar putea să fii obișnuit să ai brațele, picioarele și ceafă arse, dar cancerul de piele este un dușmanul real pe care nu vrei să-l subestimezi, mai ales dacă vrei să pescuiești pentru tot restul vieții…fără regrete. 

Deci, ce să faci ca să eviți cât de mult posibil expunerea la soarele dogoritor de vară pe timpul partidei tale de pescuit? Iată mai jos câteva sfaturi colectate de la pescari cu experiență:

Poartă o pălărie potrivită.

Lăsând moda la o parte, o pălărie cu boruri largi va ține cel mai bine soarele departe de gât și urechi. O alternativă ar fi o șapcă cu cozoroc de culoare deschisă (de preferat albă). 

Poartă un tricou sau o cămașă cu mânecă lungă.

Este cel mai simplu mod de a ține soarele departe de brațe. Multe din produsele disponibile astăzi sunt într-adevăr răcoroase. Acestea țin departe razele UV prin absorbția lor, mai degrabă decât prin pătrunderea în îmbrăcăminte. 

Îndoaie-ți gulerul.

În a doua parte a zilei, când soarele este puternic, pielea de pe gât se poate arde. Îndoaie gulerul cămășii tale sau a tricoului polo în sus pentru o protecție suplimentară. 

Încheie-ți cămașa până la ultimul nasture.

Acel mic “V” roz de pe pieptul tău nu e deloc sexy – e o arsură de toată pomina. Evită să-ți decorezi gâtul cu astfel de arsuri prin încheierea tuturor nasturilor. 

Poartă pantaloni adecvați.

Din nou, există o mulțime de opțiuni lejere, potrivite pentru zilele însorite de vară. Dacă pescuiești foarte mult din barcă, crema de protecție solară se va duce de pe pielea ta în timp. Cu pantalonii însă, nu trebuie să te stresezi din cauza asta.

Păstrează-ți șosetele cât timp ești în barcă.

Pielea de pe picioarele expuse la soare se poate arde foarte ușor. Cu șosete, picioarele tale sunt, fără îndoială, mai protejate.

Poartă un buff/neck gaiter (guler, eșarfă)

Mai nou, aproape toți pescarii profesioniști folosesc un buff, și este doar o abordare simplă și adaptabilă pentru a ține soarele departe de cap și de față. Există pe piață variante foarte multe și foarte bune. Chiar și cele de drumeție pot fi o alternativă bună. 

Folosește cremă cu protecție solară ridicată

Dacă tot faci acest efort, asigură-te că acea cremă cu care te dai este una de înaltă calitate.  O sugestie utilă este următoarea: crema de protecție solară ar trebui să fie aplicată pe pielea curată și uscată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a avea timp să se absoarbă corect.

Aplică în mod repetat crema de soare

Nicio cremă de protecție solară nu rezistă toată ziua. Reaplic-o atunci când ești pe apă.  Fă-o cu consecvență la fiecare două ore sau chiar mai des dacă transpiri abundent. 

Caută umbra cât de mult posibil.

Pescuiește de la umbră cât mai mult posibil. Oriunde există umbră, folosește-o. Te poți răcori din când în când sub un copac sau sub orice frunziș care oferă suficientă umbră.

Poartă mănuși de soare.

Pot fi incomode, dar cu siguranță te vei obișnui cu ele. Acestea pot ține soarele departe de unul dintre cele mai expuse locuri ale corpului tău – mâinile. Ele sunt adesea expuse la soare, vânt, apă sărată, așadar destul de solicitate. 

Poartă ochelari de soare cu filtru UV maxim.

Și ochii tăi au nevoie de asigurare. Razele UV influențează ochii și pielea din jurul ochilor. Expunerea la soare poate duce la cataractă, cancer al pleoapelor și chiar degenerare maculară sau orbire. Ține cont de faptul că lumina puternică a soarelui nu vine doar de sus ci este reflectată și de apa de sub nivelul tău. 

Folosește protecție pentru buze.

Să ai buzele crăpate este total neplăcut. Protejează-le constant cu ajutorul unui balsam tip stick pe care îl poți avea mereu la îndemână. 

Protecția solară începe de sus, purtând o pălărie de soare sau o pălărie de pescuit perfectă, cu boruri mai largi și un indice UPF 50+. Aceasta va ascunde fața, scalpul, gâtul, umerii și partea superioară a spatelui. Carcinomul cu celule scuamoase reprezintă aproximativ 80% din toate cancerele de piele și apar mai ales la nivelul capului și al gâtului. Menținerea hidratării joacă, de asemenea, un rol important. Ca regulă generală, bea 2 litri de apă pe zi. Unii experți în sănătate sugerează că trebuie să sorbi apă în mod constant pe parcursul zilei – în orice caz, atunci chiar și atunci când nu vă este sete.

Alege cu grijă orele de pescuit.

Un alt mod practic și eficient de a evita arsurile solare este să-ți regândești orele de pescuit. Timpul poate trece rapid în timp ce ești în căutarea unei capturi. Probabil că nu vei vedea că umbra ta se scurtează în timp ce soarele arde deasupra capului și îți prăjește încet pielea Și totuși acesta este un risc care nu merită asumat. Ești mai în siguranță în afara intervalelor între 10:00 și 14:00. Se recomandă pescuitul la prima oră a dimineții sau în jurul orei cinei. Razele UV trebuie să treacă printr-o cantitate mai mare din atmosfera terestră pentru a ajunge la tine, blocând o parte din pericol. În plus, noi știm că majoritatea speciilor de pești răpitori vor fi mai activi în acele momente, nu în toiul zilei. 

Nimic nu se compară cu pescuitul pe timpul verii dacă ești complet protejat. Am văzut ăc modalitățile de a evita arsurile solare extreme sau problemele pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele, sunt simple. Totul se rezumă la simplificarea rutinei în aer liber, folosirea câtorva obiecte vestimentare speciale și protejarea de razele soarelui. Toate acestea, dublate de o atitudine preventivă și echilibrată îți vor garanta bucuria de a pescui veri multe de acum înainte. 

2 views0 comments

Comentarios


bottom of page