top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Gripurile și pescuitul răpitorului. De ce și cum să le folosești.

Subiectul nostru de astăzi: gripurile și pescuitul răpitorului. Pe scurt, evident, că am auzit că mănâncă avații…ca disperații! 

După o luptă îndelungată, peștele tău s-a dat bătut. E momentul să-ți aduci captura la mal. Dar care să fie cea mai bună unealtă pentru treaba asta? Cu excepția cazului în care vrei să duci peștele la cină – ceea ce e normal, în limitele legale –- și vei folosi o gafă, singurele variante sunt fie minciogul, fie gripul.  

Dacă mă întrebi pe mine, cred că un pescar adevărat de spinning ar trebui să dețină și minciog și grip. De ce? Pentru că fiecare din ele are și plusuri și minusuri, deci fiecare se pretează, pentru anumite situații. De exemplu, minciogul e mai potrivit la pescuitul păstrăvului – care e mai sensibil – sau în cazul capturilor mai mari, unde, dacă folosești gripul, există riscul să rupi gura peștelui. Pe de altă parte, grip-ul se potrivește în cazul pescuitului din barcă, unde peștii sunt de talie mică și medie, deci nu foarte mari. 

Așadar, le poți avea pe ambele la îndemână, mai ales dacă pescuiești din barcă. 

Să revenim la grip. 

Nu țineți peștele suspendat în grip. Folosiți cealaltă mână pentru a susține greutatea lui.

Grip-urile sunt concepute pentru manipularea și controlul peștilor, nu neapărat la ridicarea lor în barcă sau susținerea lor timp îndelungat. Sunt modalitatea cea mai rapidă de a imobiliza peștele și a-i scoate năluca din gură. 

Există trei feluri principale de grip-uri: 

  • Grip-uri în forma de T (cele mai comune)

  • Grip-urile de tip pistol

  • Gripuri flotante din plastic 

Cât privește producătorii de gripuri, există o mare diversitate de opțiuni, de la gripurile no-name la cele de branduri consacrate, cum sunt Rapala, Savage Gear, Mustad, RTB, etc. 

În general, grip-urile flotante sunt din ce în ce mai populare, mai ales în rândul celor care pescuiesc din caiac sau cu waderși iar grip-urile în formă de T și cele în formă de pistol sunt ceva mai puternice, putând susține peștii mai mari și mai agresivi. 

Grip-urile cele mai comune

Grip-urile tradiționale sunt fabricate în principal din aluminiu sau oțel inoxidabil și sunt concepute cu o pereche de gheare care se prind strâns în jurul buzei peștelui (dar nu chiar atât de strâns cum cred unii – să nu ne panicăm). Aceste grip-uri au un mâner pe care pescarii îl pot apuca normal sau un mâner în formă de T. Majoritatea gripurilor sunt prevăzute cu un mâner care nu este chiar în forma literei T, dar utilizează o configurație asemănătoare sau un alt mecanism pentru a-i deschide fălcile.

Gripurile au fost gândite pentru pescuitul de la nivelul apei. Astfel pescarul poate alege să lase peștele în apă, evitând în același timp dinții ascuțiți sau ancorele voblerelor, mai ales atunci când peștele se zbate. Mai mult, gripurile mai scumpe dispun de un cântar încorporat pentru a cântări peștele rapid și simplu. 

Atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, grip-urile fac mult mai ușoară manipularea peștilor de dimensiuni mici și medii. Un pescar poate să ridice peștele din apă și totodată poate să aibă control asupra lui, în timp ce îndepărtează ancorele folosindu-și mâna liberă. 

Industria pescuitului a încercat să îmbunătățească atât forma cât și funcținalitatea gripurilor. Unele sunt chiar inovative având atât cântar digital cât și bandă de măsurare retractabilă încorporate în mâner. Tare, nu?

Grip-ul de tip pistol

Cu o formă asemănătoare cu cea a unui pistol, gripul în formă de pistol are un trăgaci care deschide și închide fălcile de prindere. Astfel de modele sunt Pistol Lip Grip de la Berkley și Pistol Fish Grip de la Bass Pro Shops. 

După cum vă puteți imagina, modelele tip pistol sunt proiectate având în minte ergonomia mâinii. Aceste forme adaugă un plus de manevrabilitate pescarilor atenți la detalii și dornici de performanțe. Ergonomia acestui tip de grip ajută la maximizarea forței mâinii și la reducerea oboselii. 

În general, minusul acestui tip de grip este că nu se pot folosi pentru pești foarte mari (oricum nu e recomandat) deoarece nu pot urma întotdeauna o rotire la 360 de grade, așa cum fac majoritatea mânerelor tradiționale. 

Grip-ul flotant

O ultimă opțiune de grip, dar nu și cea de pe urmă, este cel flotant, confecționat din plastic ușor. Dacă cele mai multe grip-uri metalice au nevoie de un fel de plutitor atașat de cordonul mânerului (asta în cazul în care vrei să eviți riscul de a-l scăpa definitiv în apă), grip-urile din plastic sunt concepute pentru a pluti. Dacă ești mai neîndemânatic sau pescuiești suficient de mult, știi că riscul de a scăpa obiecte în apă e destul de mare. 

Țineți gripul la îndemână

Manipulați peștii răpitori cu grijă, orice-ar fi.

Mulți dintre producătorii gripuri au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a crea gripurile care să nu provoace leziuni peștilor și nici să nu afecteze capacitate lor viitoare de hrănire. Cu toate acestea, experiența ne arată că atunci când se zbat, peștii, nu gripurile, sunt cei care crează probleme. Asta mai ales când pescuiești de pe mal și tinzi să ții peștele mai mult timp imobilizat pentru a-l măsura și a-l fotografia. 

Și că tot veni vorba de pozatul peștilor, în cazul fotografiilor în care peștele e ținut în grip, pescarii pot ține peștele orizontal cu o mână sub burtă pentru a ușura presiunea asupra maxilarului inferior al peștelui și pentru a-i susține organele interne. În orice caz, pescarii trebuie să facă aceste operațiuni contra-cronometru pentru a scurta cât mai mult posibil trauma peștelui. 

În concluzie, gripul rămâne cea mai bună variantă când, să zicem că pescuiești la răpitor din barcă, float-tube sau caiac și ești cât mai aproape de suprafața apei. În caz contrar, minciogul rămâne opțiunea cea mai sigură. Dar despre acest dispozitiv vom vorbi cu altă ocazie. Până atunci, fire zbuciumate tuturor!

3 views0 comments

Comments


bottom of page