top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Top termeni folosiți în pescuitul la răpitor



Iată care sunt top termeni folosiți în pescuitul la răpitor de la noi din țară, potrivit propriului nostru research. Evident, mulți dintre aceștia provin din limba engleză iar noi ne-am cam obișnuit să-i folosim așa cum sunt sau să îi adaptăm puțin ca să sune mai românește. În orice caz, mai ales dacă ești începător în ale pescuitului la răpitor, cunoașterea acestor termeni te va ajuta cel puțin în trei feluri: vei comunica mai ușor cu ceilalți pescari de răpitor, vei găsi mai ușor ceea ce cauți în magazinele de pescari și vei înțelege mai bine tehnicile de pescuit.

Dacă e vreun termen pe care consideri că ar trebui să-l adăugăm în lista noastră, te rugăm să ne lași un comentariu și vom face acest lucru cât de repede posibil. Sănătate!

Acțiune (en. action)  – Măsură a performanței lansetei care variază de la lent la rapid și descrie timpul care trece de la momentul în care lanseta este flexată până când aceasta revine la configurația dreaptă. Se referă, de asemenea, la rezistența lansetei, ușoară (light), medie (medium) și grea (heavy), cea ușoară fiind o lanseta flexibilă, iar cea grea o lanseta robustă.

Atractant (en. attractant) – Aromă sub formă lichidă, solidă sau sub formă de pulbere aplicat pe momelile de pescuit pentru creșterea productivității.

Baitcasting – Pescuitul cu o mulinetă cu tambur rotativ și o lanseta de baitcasting, cu mulineta montată pe partea superioară a lansetei care e prevăzută cu inele de ghidaj mai mici situate pe parte superioară 

Barbless – Un cârlig fabricat fără barbetă sau un cârlig căruia i se îndepărtează barbeta prin tăiere sau aplatizare (de obicei cu ajutorul un clește).

Crankbait – Oricare dintre numeroasele momeli din plastic dur sau din lemn care se scufundă atunci când sunt recuperate prin apă. 

Drag – Dispozitiv de pe mulinetele de pescuit care permite ca firul să se desprindă sub presiune, chiar dacă mulineta este blocată

Drop Shot – O tehnică de echipare a echipamentului care utilizează un cârlig legat de firul de la zece centimetri până la un metru deasupra plumbului. Cârligul este atașat cu ajutorul unui nod Palomar, iar greutatea este atașată de firul de pescuit de la nod. Cârligul este fixat la un unghi de 90 de grade față de fir, de obicei cu vârful cârligului îndreptat în sus, spre lanseta. Momeala tipică de tip drop shot este mică, de obicei de 10 cm sau mai puțin.

Dry fly (Muscă uscată) – O muscă ce plutește la suprafața apei cu ajutorul fibrelor de hackle (pene). Un pescar care folosește această tehnică se spune că pescuiește cu musca uscată.

False-Casting – Lansarea firului de pescuit la muscă în aer (fără a atinge apa) pentru a mări lungimea firului și pentru a obține o precizie perfectă până la țintă.

Finesse fishing (sau Bait Finesse) – O tehnică de pescuit caracterizată prin utilizarea de echipamente ușoare – fir, undițe, mulinete și momeli artificiale. Este adesea productivă în ape limpezi, destul de liniștite, cum ar fi multe dintre lacurile de acumulare.

Catch-and-release –  Prinderea unui pește și eliberarea sa imediată. Mulți pescari practică pescuitul C&R ca o modalitate agreată de a contribui la conservarea resurselor. În unele ape, cum ar fi anumite râuri mici de păstrăv, reglementările de stat privind pescuitul impun de fapt pescarilor să prindă și să elibereze peștii. 

Grub – Un tip de vierme scurt, din plastic, montat de obicei pe un jig.

Hard bait – orice momeală artificială fabricată predominant din plastic dur, lemn, materiale compozite sau alte materiale dure.

Jerkbait – Un tip de momeală artificială din plastic moale sau din plastic dur care seamănă cu un pește-pradă și care se acționează, de obicei, printr-o serie de mișcări rapide sau este „smulsă” pentru a o face să semene cu un pește pradă. 

Jig – Un cârlig cu cap de plumb care este de obicei încărcat cu momeli artificiale din silicon sau chiar cu momeală vie.

Leader (ro. înaintaș) – O bucată de monofilament, fir metalic sau alt material rezistent legat între capătul firului și momeală sau cârlig care oferă o rezistență suplimentară la abraziune (contactul cu pietrele ascuțite, dinții peștilor). 

Lingură (en. spoon) – O momeală alungită, de obicei concavă, din metal, în formă de lingură. Acest tip de momeală este folosită în principal pentru a atrage peștii prin reflectarea luminii și prin mișcări aleatorii. 

Lipless crankbait – Momeală artificială concepută pentru a semăna cu un pește-pradă care înoată. Acest tip de momeală vibrează sau se clatină în timpul recuperării; unele au zornăitori încorporați. Se mai numesc și momeli înotătoare. Crankbait-urile te tip “lipless” (fără barbetă) se scufundă de obicei atunci când nu sunt recuperate, lucru ce le permite pescarilor să le prezinte la adâncimi mai mari decât crankbait-urile cu barbetă.

Monofilament – Fir de pescuit fabricat dintr-un singur filament sintetic (fibră de pastic). Monofilamentul este disponibil în mai multe variante de rezistență și culori (albastru, camuflaj, verde, fluorescent, roz, roșu, argintiu, fumuriu și alb). Monofilamentul se degradează în timp și atunci când este expus la căldură excesivă sau la lumina soarelui. 

Panther Martins – Un brand  cunoscut de rotative folosite în pescuitul la răpitor.

Popper – Voblere de suprafață conceput pentru a disloca apă atunci când este recuperat brusc, cu pauze între recuperări, pentru a imita un pește momeală rănit care se zbate la suprafață. 

Prezentare – Termen generic care se referă la o combinație de alegeri pe care le face un pescar, cum ar fi alegerea momelii, culoarea și dimensiunea, tipul de lanseta și/sau echipamentul folosit, structura vizată, tehnica de lansare, tehnica de recuperare (lentă, medie, rapidă, stop-and-go) și chiar locul în care momeala este folosită în coloana de apă (la adâncime, între ape, la suprafață).

Rapala – un brand consacrat de momeli artificiale pentru pescuitul răpitorului.

Jigging – Metodă de pescuit la răpitor în care o momeală artificială moale este coborâtă vertical în apă și mișcată în mod repetat în sus și în jos sau recuperată „în fierăstrău” dintr-o barcă sau de pe mal.

Shad – Oricare dintre mai multe specii de pești-pradă care au un corp destul de gros, asemănător cu heringul care migrează din mare în apă dulce pentru a se reproduce. 

Shad Rap – Un crankbait consacrat al unui brand cunoscut. 

Spinner (Rotativă) –  Momeală alcătuită dintr-o lamă care se învârte în jurul unui corp central prevăzut cu o triplă la capăt. 

Spinnerbait – Momeală artificială confecționată din sârmă în formă de „ac de siguranță”, cu una sau mai multe lame de spinner la un capăt și un corp, o fustă și un cârlig cu greutăți la celălalt capăt. Se utilizează pentru a pescui în jurul structurilor submerse, cum ar fi rădăcinile sau trunchiurile de copaci. 

Spinning – Un stil de pescuit la răpitor care utilizează o mulinetă și o lanseta cu tambur deschis sau închis; mulineta este montată pe partea inferioară a lansetei, iar ghidajele tijei sunt, de asemenea, pe partea inferioară a lansetei.

Swimbaits – Momeli artificiale scufundătoare concepute să semene cu peștii-pradă care înoată. Astfel de momeli vibrează sau se balansează în timpul recuperării, iar unele au zornăitori (bile) încorporați. Se mai numesc și “lipless crankbaits”.

Soft bait – cunoscută în mod obișnuit sub numele de „gumă”, este oricare dintre momelile de pescuit pe bază de plastic, denumite astfel din cauza texturii lor moi și flexibile de silicon.       

Texas rig – Tehnică de pescuit folosită pentru pescuitul cu momeli din plastic moale/silicon. Texas rig include o greutate în formă de glonț găurit prin care trece mai întâi firul de pescuit, urmată de o perlă opțională de sticlă sau de plastic (pentru a preveni tensionarea firului de pescuit), iar apoi firul este legat pe un cârlig de pescuit offset pe care se montează momeala. 

Topwater (Lure) – Momeală artificială confecționată din plastic dur, lemn, cauciuc/plastic, cu interior gol, concepută să plutească la suprafață pentru a atrage peștii atunci când este acționată. 

Trolling (Pescuit la trenă) – Metodă de pescuit de pe o barcă, în care momelile sau nălucile sunt trase prin apă odată cu înaintarea bărcii, fără a fi recuperate din mulinetă. O tehnică potrivită pentru a pescui rapid o zonă largă cu scopul de a găsi știuca.

Ultralight – Un stil de pescuit la răpitor care constă în utilizarea celor mai ușoare echipamente posibile pentru a viza o anumită specie de pește.

Vobler (en. wobbler) – O momeală de pescuit artificială confecționată de cele mai multe ori din lemn (Balsa) sau plastic, concepută să semene cu un pește-pradă și care se clatină în apă în așa fel încât să imite mișcările naturale ale peștilor.

Waders („Ueidărși” ) – Articol de îmbrăcăminte foarte impermeabil conceput pentru picioare și corp. Waders au rolul de a vă menține uscat și sunt folosite adesea la pescuitul cu musca pe malul unui râu, pârâu sau lac.Weedless – O descriere a unei momeli concepute pentru a fi pescuită în locuri foarte acoperite, cu un minim de agățare. Pentru a face ca o momeală să fie fără buruieni se folosesc adesea diverse strategii.

2 views0 comments

Comments


bottom of page