top of page
Search
Writer's pictureAndrei Stefan

Unde stau stiucile iarna? Ponturi pentru pescuitul la știucă pe timpul iernii.

Îți place pescuitul la răpitor și în mod special pescuitul la stiucă pe timpul iernii? Ești la locul potrivit. În continuare vom lista câteva ponturi despre pescuitul cumătrei știuci pe timp de iarnă. Vei putea afla unde găsești știuca în sezonul rece–unde preferă ea să stea în funcție de condițiile atmosferice–dar și câteva secrete și tehnici care să-ți mărească șansele s-o scoți la un selfie. 

La pescuitul știucii biologia bate tehnica.

Barcă, sonare, voblere de ultimă generație, fire textile puternice, lansete și mulinete de top…toate sunt bune și îți pot aduce rezultate bune. Însă, toate acestea trebuie folosite în locul potrivit, în acele zone unde știucile mari preferă să stea și să aștepte prada. 

Acest lucru presupune să cunoști câteva noțiuni de bază despre biologia știucii, a obiceiurilor ei dar și a obiceiurilor prăzii ei. 

O formulă simplă ar fi…

C(Captură) = P (Pește) +L (Locație)+PR (Prezentare), unde PR (Prezentarea) – doar o treime din ecuație. 

Înțelegerea biologiei sau a naturii știucii te va ajuta să descifrezi obiceiurile acesteia și, în cele din urmă, a locației, pentru ca în final să ai parte de prezentări. 

Ce se știe cu certitudine este că știuca preferă zonele răcoroase, de aceea cu cât mergi mai înspre Nordul continentului, vei găsi capturi mult mai mari. Știucii îi priește climatul rece, se dezvoltă mai bine și poate atinge dimensiuni capitale, de peste 20 de kilograme. 

Deci, e clar de ce și la noi, în România, știuca e foarte activă pe timpul iernii și totodată peștele țintă pentru mulți pescari de răpitor. 

Cum localizăm știuca pe timpul iernii?

Înainte de a scoate cutia cu momeli pentru a-ți verifica colecția, există o mulțime de factori de care trebuie să ții cont în ceea ce privește pescuitul la stiucă pe timpul iernii. Cunoașterea lor te va ajuta să reduci din start numărul momelilor pe care le pregătești și va crește potențialul unei partide reușite. 

Direcția vântului

Acordă atenție direcției vântului. Asta te va ajută să localizezi știucile mai bine. De ce? Pentru că vântul va muta hrana naturală a peștilor pradă în anumite zone iar știucile îi vor urma. 

Temperatura apei

Când este cald, ca orice alt pește răpitor, știucile au mai multă energie pentru a se deplasa mai mult pentru a urmări prada. În toiul iernii, însă, șansele ca știucile să se deplaseze pe distanțe mari sunt mai mici. Ele vor tinde să petreacă mai mult timp în aceleași zone. Este important să le localizezi și să te apropii cât mai mult de ele. 

Adâncimea de hrănire

Odată stabilită zona probabilă în care se află știuca, urmează să stabilești adâncimea la care se hrănesc. Cele mai multe știuci se vor afla pe fundul apei însă o tactică bună e să începi cu năluci care evoluează la adâncimi mari și să schimbi cu altele care evoluează tot mai sus până când începi să ai prezentări.

Cunoașterea locului de pescuit la știucă

E de preferat să cunoști cât de cât apa în care urmează să pescuiești. Asta te va ajuta să sondezi mai puțin adâncimile și structura substratului. Vei putea merge la sigur, de la bun început, la ape mai adânci. Dacă pescuiești de pe mal, ți-ar prinde bine un sonar Deeper Pro sau unul asemănător. 

Cum alegi momeala pentru pescuitul știucii, iarna?

După ce te-ai orientat în spațiu, ai identificat zona cu cel mai mare potențial ca știuca să fie prezentată, ți-ai dat seama de adâncimea apei, va fi nevoie să jonglezi cu momelile din dotare. 

Cheia aici e să înțelegi că va trebui să încerci diferite variante până vei găsi una care să îi trezească apetitul. Cele mai populare momeli sunt cele de tip hard-baits (voblere, linguri, oscilante, swimbaits, jerkbaits) de la mărci deja consacrate ca Rapala, Storm, Fox, etc. și nu numai.

Voblere de suprafață

Funcționează mai bine primăvara și toamna, când știuca va ataca la suprafață, dar uneori vor funcționa și iarna în apele puțin adânci.

Selecția culorilor pentru aceste tipuri de momeli urmează același tipar general ca pentru orice alt tip de pescuit.

Vezi aici toate produsele pentru pescuitul la răpitor

Zi luminoasă

Momeli ușoare. Albul este favoritul.

Pescuitul pe timp de noapte

Momeli închise la culoare. Negrul este de preferat, dar și movul închis este o culoare eficientă.

Zi noroasă sau apă tulbure

Momeală strălucitoare. Galbenul, firetiger-ul și portocaliul sunt culori productive la știucă. Acest lucru se datorează probabil datorită faptului că bibanul face parte din dieta lor.

*Deși regulile de mai sus sunt generale, există și excepții. Ceea ce funcționează într-o zi poate să nu funcționeze în alta. 

IMPORTANT: selectarea culorilor este mai jos pe lista multor pescari de știucă experimentați.

De ce? Pentru că mărimea, profilul și acțiunea joacă un rol mult mai important în succesul unei momeli decât culoarea ei.

Voblere tip suspending

Aceste momeli se vor scufunda încet sau vor rămâne suspendate la o anumită adâncime atunci când sunt oprite, dar se vor scufunda atunci când sunt recuperate. Sunt excelent pentru recuperarea lentă.

Momeală tip slow-sinking

Acest tip de momeli sunt eficiente pentru a determina adâncimea apei și pentru a ajunge pe substrat înainte de a încerca și alte tipuri de momeli. 

Linguri metalice și spinnere

Deși sunt considerate oarecum învechite de unii pescari mai tineri și mai emancipați :), lingurile, oscilantele și rotativele rămân printre cele mai eficiente pentru a prinde știucă, atât iarna cât și în alte anotimpuri. Eficiența lor însă, depinde de măiestria cu care sunt acționate în apă și recuperate, fie liniar, fie cu pauze sau cu mișcări aleatorii, lente sau bruște. 

Selectarea celui mai bun combo pentru pescuitul știucii

De ce vorbim despre combo abia acum? Pentru că tipul de momeli va determina greutatea de aruncare și acțiunea lansetei. 

Deși tendința celor mai mulți dintre noi e să folosim un singur tip de lansetă pentru pescuitul știucii, mulți pescari specializați pe acest pește folosesc două: una mai ușoară echipată cu mulinetă de 3000 și fir textil de ~20lbs (9-10kg) iar cealaltă cu o configurație mai grea–putere de aruncare de 20-50g, mulinetă de 4000 și fir textil de ~30lbs (13-15kg). 

Există însă și excepții. Sunt pescari care au prins știuci capitale cu echipament ultra-light. Provocarea în astfel de situații ține de răbdare și îndemânare. Obosirea unei știuci de mari dimensiuni poate dura mult timp și există întotdeauna riscul de a rupe firul. 

Ce mai bună și sigură variantă este să ai echipament dedicat știucii și, neapărat, strune rezistente. Dinții știucii nu iartă! 

Alte sfaturi și ponturi pentru pescuitul știucii pe timpul iernii

Observă condițiile și calitatea apei

Succesul în ce privește pescuitul la stiucă pe timpul iernii este influențat de temperatura apei, de cantitatea de oxigen dizolvat pe care o conține și de cantitatea de lumină care trece prin ea. 

Luminozitatea face diferența

Dintre două lacuri asemănătoare, aproape de fiecare dată cel cu apa cea mai limpede va da rezultate mai bune la pescuitul știucii pe timp de iarnă. 

Ieși din bălării

Una dintre cele mai mari greșeli pe care pe care le fac pescarii de știucă este să presupună, din oficiu, că știuca se află întotdeauna în vegetație. Ei uită că știuca se comportă diferit în funcție de sezon. Toamna târzie, de exemplu, este perioada în care știuca se îndepărtează de plantele subacvatice printre care a stat toată vara și se plasează în jurul bancurilor și pragurilor. 

De obicei, această migrație nu are nimic de-a face cu vegetația în descompunere sau cu o scădere a oxigenului ci este legată de faptul că știuca urmărește prada spre locurile lor de refugiu de la sfârșitul toamnei și din timpul iernii. La sfârșitul toamnei, știuca mare se instalează pentru a prinde în ambuscadă bancurile de pești-pradă care se îndreaptă spre malurile de mică adâncime pentru a se reproduce.

Pre-nădește în vederea pescuitului la știucă

Un alt sfat și o strategie eficientă pentru pescuitul la știucă pe timp de iarnă este să încerci să folosești năditul în avans. Tot ce trebuie să faci este să plasezi în prealabil momeala în locul de pescuit ales. 

De exemplu, pre-nădești cu o săptămână înainte și apoi te duci să dai la știucă. 

Cel mai bun mod de a face pre-nădire este să lași bucăți de mâncare în anumite locații. Acesta este un lucru pe care nu îl poți face doar într-o zi sau două. Trebuie să continui cu această practică timp de mai multe zile.

Spre deosebire de alți pești, știuca răspunde diferit la această capcană. Dacă află că mâncarea este disponibilă într-un anumit loc, s-ar putea să se auto-programeze să viziteze locația respectivă și să înghită mâncarea în fiecare zi la aceeași oră. Prin urmare, ar fi bine să îți ajustezi programul în așa fel încât să pescuiești exact la ora la care ai plasat nada în zilele de nădire. 

Încearcă momeli de mari dimensiuni

Gândește-te că știuca nu e dispusă să consume prea multă energie. Încearcă să păstreze rezervele de grăsime pe toată perioada rece. Peștii mici ar consuma prea multă energie și ar trebui să prindă destul de mulți pentru a obține caloriile de care are nevoie.

Asta înseamnă că au nevoie de mese mai subtanțiale, pești-pradă mai mari. Astfel, bibanul și imitațiile de știucă funcționează cel mai bine. La fel de bine funcționează imitațiile de pește mare argintiu și alte variații pe aceeași temă. În orice caz, nu e nevoie să exagerezi.

Procură-ți un minciog încăpător pentru știuci mari

Știuca este un pește mare și nu vrei să te tresești cu un minciog prea mic pentru o captură mare. Mulți pescari au pierdut știuci mari din cauza unui minciog în care peștele pur și simplu nu încăpea.

De regulă, pesacarii de știucă folosesc mincioguri cu ochiuri mari de cauciuc. Acestea fac ca eliberarea peștelui să fie foarte ușoară deoarece triplele nu se vor încurca în plasa de cauciuc. 

Reglează-ți bine frâna mulinetei

Mulinetele de spinning au sistemul de frânare în partea din față și este, fără îndoială, cea mai importantă caracteristică a mulinetei.

Frâna mulinetei îți permite să stabilești, dinainte, cât de mult sau cât de puțin fir poate lua un pește și oferă un element de protecție împotriva ruperii firului. Folosește-o cu grijă!

Regleaz-o înainte de a începe partida de pescuit la știucă. În timpul drill-ului, regleaz-o frecvent în funcție de mișcările și puterea cumetrei. 

Evită să pescuiești prea aproape de agățături

După cum se știe, apele în care știuca e prezentă sunt pline de agățături. Dacă pescuiești prea aproape de stufărișuri, buruieni și agățături, cu momeli clasice–nu anti-brădiș–poți pierde oricând momeala!

Încearcă să păstrezi o distanță de câțiva metri între momeală și orice tip de agățătură. O știucă suficient de înfometată cu siguranță nu se va supăra să înoate acel metru sau doi în plus pentru a ajunge la prada sa.

Fii pregătit să încerci locuri diferite în aceeași partidă de pescuit

La pescuitul știucii se poate întâmpla să prinzi o știucă sau două într-un loc apoi să nu mai ai parte de nici o prezentare pe tot parcursul zilei. Pentru a evita acest lucru e nevoie să fii cât mai mobil. Fii gata să te muți și să încerci și în alte locuri. 

Pentru asta, sfatul nostru ar fi să îți adaptezi echipamentul în așa fel încât să te poți deplasa cu ușurință. Cu cât ai mai multe lucruri de cărat, cu atât vei fi mai puțin dispus să te muți. 

Nu folosiți niciodată un grip la știucă

Nu folosi niciodată un grip pentru a aduce știuca în barcă sau pentru a o cântări Este o unealtă destul de dură care poate străpunge maxilarul inferior a știucii și poate provoca leziuni și cicatrici grave.

De asemenea, cântărirea unei știucă grele cu ajutorul unui cântar cu grip pune o presiune mult prea mare pe maxilarul peștelui.

În schimb, poți folosi un minciog prevăzut cu cântar sau poți agăța în cântar minciogul cu tot cu știucă.  

Concluzii

Știuca este un pește extrem de atractiv de pescuit; este rapid, agresiv, îi place să mănânce mult și poate atinge dimensiuni destul de mari. Toate aceste caracteristici fac din știucă peștele prădător suprem.

Noi, pescarii de știucă, trebuie să înțelegem acest pește pentru a-l putea prinde. Trebuie să știm unde se află în anumite perioade ale anului. Este esențial să știm când se hrănesc cel mai mult fie că este vorba de momentul zilei, al lunii sau al anului. 

În cele din urmă, trebuie să facem cea mai bună alegere a metodele pe care le avem la dispoziție. 

Iată de ce pescuitul la stiucă pe timpul iernii este atât de captivant. Există multe fațete diferite ale acestui sport însă urmărind sfaturile din acest articol îți vei putea mări șansele de a prinde multe știuci și în acestă iarnă. 

2 views0 comments

Comments


bottom of page